26 Şubat 2011 Cumartesi

Lanetli, Perili, Hayaletli Ev Filmleri

Daha önce “cadılar ve büyü hakkındaki” filmleri listelemiştim. Bu kez Korku filmlerinde sıklıkla kullanılan lanetli, perili yada hayaletli evlerle ilgili filmleri listeliyorum. Lanetli ev filmlerinde genellikle geçmişte kötü olayların yaşandığı evlere hapsolan ruhların evlerin yeni sahipleriyle temasa geçmesi ve sonrasında yaşanılanlar konu edilmiş. Filmler bir çok ortak noktaya sahip; hareket eden kapılar, etrfata beliren siluetler yada ruh çağırma bu ortak noktalardan bir kaçı… Biz en iyisi listemize bakalım.




1.The Others aka. Diğerleri (2001)
Listedeki diğer filmlerden büyük ölçüde farklılaşan film, sıradan bir hayaletli filmin çok ötesinde. Bir kadın iki çocuğuyla beraber büyük bir evde yaşamaktadır. Çocukların ışığa karşı alerjisi olduğundan perdeler sıkı sıkıya kapalıdır. Bu arada eve yeni hizmetçiler gelmiştir. Minik kız ise evde bir hayalet gördüğünü söylemektedir. Finaliyle takdirimi kazanan filmdir. Hala izlemeyen varsa tavsiye edilir


2.El Orfanato aka. The Orphanage aka. Yetimhane (2007)
Laura çocukluğunu geçirdiği yetimhaneyi satın almıştır. Yetimhaneyi restore ederek yeniden faaliyete geçirmeyi planlamaktadır. Bu sırada oğlu Simon hayali bir arkadaş edinmiştir ve sonrasında kayıp olmuştur. Simon’un kaybolması Laura ve eşini derinden etkilemiştir. Bu arada Laura, Simon’u aramakta ve evin geçmişiyle yüzleşmektedir.


3. Insidious aka. Ruhlar Bölgesi (2010)
Yeni taşındıkları evde sıradışı olaylarla karşılan bir ailenin hikayesini aktaran film özellikle parapsikolojiyle ilgili sıradışı bir konuyu da yer veriyor. Eve yeni taşınan ailenin küçük çocuğu bir gün tavan arasında merdivenden düşer. Peşinden yattığı uykusundan uyanamaz. Tıbbın açıklamada yetersiz kaldığı bir durum içindedir. Bu sırada evde sıradışı varlıkların bulunduğu aile tarafından fark edilir. Benzeri filmlerle ortak noktaları bulunmasına rağmen ben konuyu farklı buldum. Biraz Poltergeist'e benziyor ama kalite olarak kat ve kat üstün, tavsiye edilir. 


4.The Haunting in Connecticut aka. Lanetli Ev (2009)
Konumuzla çok uyumlu bir filmde sıra. Filmin başında yer alan gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır ibaresi pek gerçekçi olmasa da film merakla izlenen cinsten. Campell ailesi yeni evlerine taşınmıştır. Matt Campell ise hastadır. Ve evin bodrumunda kendine bir oda edinmiştir. Karşısında ise kilitli bir oda bulunmaktadır. Matt kilitli odayı çözmeye çalışırken, evin gizem dolu geçmişiyle karşılacaktır.


5.1408
Stephen King’in bir romanından uyarlama olan film, bir ev yerine bir odasında geçiyor. Şeytani güçlerin gezindiği bir otel odası kapalı tutulmaktadır. Bir roman yazarı odayla ilgili tüm anlatılanların gerçek dışı olduğunu söylemekte ve odada bir gece geçirmek istemektedir. Bir Oda filminin bu kadar sürükleyici olacağını tahmin edemezdim.


6.The Shining aka. Cinnet (1980)
Beklentimin çok yüksek olduğu bir filmdi. Stanley Kubrick imzası taşıyor. Kötü bir geçmişi olan bir otelin bekçiliğini yapan üç kişilik ailenin bir kış boyunca yaşadıklarını konu edinmektedir. Aile devasa otel içinde yaşarken baba yazdığı romana konsantre olmuş, oğul ise hayali arkadaşı ile muhabbete dalmıştır. Ama bu yalnızlık içinden çıkılmaz bir hal almaya başlayacaktır. Baba yavaş yavaş evin atmosferinden etkilenmektedir. Bir iki sahnesiyle hafızama kazınmış bir filmdir izlerken 1980 yapımı olduğunu unutmamak gerekir.


7.The Changeling (1980)
Türkçe’ye dehşet diye çevirilmiş. Bu isim sizi de beni de yanıltır. Öyle büyük bir dehşet yok filmde. Müzik profesörü kızını ve eşini bir kazada kaybeder. Sonrasında yeni bir eve taşınır. Ev bir adamın tek başına yaşayacağından çok ama çok büyüktür. Evde sıra dışı olaylar olmaktadır. Adam evin gizli geçmişini araştırır ve büyük bir sırrı ortaya çıkarır.


8.The Amityville Horror aka Dehşet Sokağı (2005)
Gerçek bir öykü kaynaklık etmiştir diyerek ayar vererek başlayan bir film daha. Tüm ailesini katleden bir adam bu işi kendisine evin yaptırdığını söylemiştir. Bu eve daha sonra yeni bir aile taşınır. Ailenin minik kızı Jodie adında hayali bir arkadaşla konuşmakta ve onun dediklerini yapmaktadır. Üvey babanın ise hareketleri gün geçtikçe değişmektedir. Evin içinde üşüyen adam bodruma taşınmıştır. Ailenin huzuru yavaş yavaş bozulurken evin gizli geçmişiyle yüzleşeceklerdir. Eski bir filmden uyarlama ikincisi de çekilmiş ben merakla izledim.


9.Stir Of Echoes aka. Dehşetin Yankıları (1999)
Yine bir aile yeni bir eve taşınırlar. Jake adındaki oğulları hayali bir arkadaş edinmiştir. Aile bunu pek ciddiye almaz. Ailenin babası Tom, bir gün hipnoz yaptırır ve adamın kalp gözü açılır. Artık Tom da Jake’in gördüğü gerçekleri görebilmektedir. Evlerinde genç bir kızın ruhu dolanmaktadır. Benzer hikayede çok film olmasına rağmen beğendim bir filmdir.


Diğer Filmler;
The Legent of Hell House (1973), The Haunting (1999), House on Haunted Hill (1999) üç film birbirine çok benzemektedir. Üçünde de farklı insanlar lanetli bir evde buluşmaktadırlar.


The Legent of Hell House (1973) Cehennem evi olarak bilinen lanetli bir evin sırrını çözmeye çalışan bir bilim adamı ve eşi ve iki medyumun evde yaşadıklarını konu edinmektedir. Evin eski sahibi bir sapıktır. Bu yüzden filmde müstehcen sahneler var ama mantıklı bir şey yok.


The Haunting (1999) muhtemelen televizyonda izlediğiniz bir filmdir. Bir psikolog deney yapmak için farklı kişileri lanetli bir evde toplar. Evde perdeler uçuşmakta, freskler canlanmaktadır.


House on Haunted Hill (1999) da ise zengin bir adam eşinin doğum günü partisini eski bir akıl hastanesi olan lanetli evde kutlar. Misafirler ise birbirini hiç tanımayan kişilerdir. Eğer bu kişiler evden canlı çıkarsa bir milyon dolar kazanacaktır. Üç filmde ikinci sınıf filmler. O yüzden numaralandırmadım.


Bir diğer film ise Poltergeist (1982) Türkçe‘ye kötü ruh olarak çevrilmiş. Bir emlakçı ve ailesi yeni bir eve taşınmıştır. Evin minik kızı televizyondaki varlıklarla temas kurmaktadır. Bir gün televizyondakiler kızı kaçırırlar aile böylece evin hikayesiyle yüzleşir. Ben hiç beğenmedim bu filmi, korkudan gerilimden ziyade fantastik bir filmdir.


The Abondoned (2006), diğerlerine göre nispeten beğendiğim filmdi listenin 9 numarası olarak düşünülebilir. Ailesinin izini sürmek için Rusya’ya gelen bir kadın ailesin eski evine gitmeye karar verir. Ev, ormanın içinde ıssız bir yerdedir. Kadın evde bir takım sıradışı olaylara şahit olur ve ailesiyle ilgili büyük sırrı çözer. Biraz ağır bir film biraz da kafa karıştırıcı.


The Grudge (2004) Bu film bana en itici gelen filmlerin başında. Filmde benzer bir konu olmasına rağmen kesinlikle tavsiye etmem.


What Lies Beneath (2000) filminde de ev ve hayalet ikilisi var ama olaylar evin üstünde yoğunlaşmıyor (beğendiğim bir filmdir).


Bunlara birlikte; An American Haunting (2005)’de de bir lanet var ama evle ilgili değil. Session 9 (2001) Mirrors (2008) ve Ghost Ship (2002) filmlerin de mekana dayanan benzer olaylar var ama bu temayla birebir örtüşmüyor.


İzlenmeyi bekleyen filmler:
The İnnocents (1961)
Fragile (2005)
Book Of Blood (2008)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...